Ongewenst gedrag bij honden

Gedragstherapie hondOngewenst gedrag bij honden, een term die we vaak horen. Ongewenst gedrag is gedrag wat een hond vertoont en wij niet willen. Maar ook gedrag wat een andere hond niet wilt. Bij ongewenst gedrag is het belangrijk te leren om dit om te buigen én te voorkomen. Hierbij is de juiste opvoeding én begeleiding erg belangrijk.

Ongewenst gedrag van honden voor de mens

Gedrag wat wij niet willen zijn we het meestal wel over eens: trekken aan de lijn, opspringen, blaffen, overenthousiast zijn. Daar worden wij niet zo blij van terwijl de hond het wel heel leuk kan bedoelen.

Trekken aan de lijn kan voor honden zelfbelonend zijn

Bijvoorbeeld: Vanaf huis lopen we met een hond die aan de lijn trekt naar het bos. Als we daar zijn aangekomen mag de hond los van de lijn. Dus de hond denkt ‘hoe sneller we bij het bos zijn, hoe eerder ik los mag’. Maar eigenlijk willen we niet dat de hond trekt aan de lijn.

Opspringende honden uit blijdschap

We kennen allemaal de hond die opspringt uit blijdschap, ziet er erg aandoenlijk uit, maar toch willen we liever niet dat hij tegen ons opspringt.

Blaffende honden

Blaffen kan in sommige situaties heel prettig zijn, denk maar aan de waakhonden of wanneer een hond nodig uit moet. Dan is blaffen eigenlijk wel heel erg handig. Dus hoe maken we nu onderscheid tussen gedrag wanneer het ongewenst is en hetzelfde gedrag wanneer het juist wel gewenst is?

Ongewenst gedrag naar andere honden

Er wordt regelmatig ongewenst gedrag ervaren door andere honden. Denk bijvoorbeeld aan uitvallen naar andere honden, maar ook te lomp of te hard spelen kan een negatief effect hebben zowel in gedrag als voor de gezondheid. Wanneer er te lomp gespeeld wordt kan het voorkomen dat een hond fysiek overbelast raakt met als gevolg het ontstaan van blokkades en pijn. Wanneer een hond niet meer wilt spelen, terwijl hij dat altijd heel graag deed dan kan pijn een oorzaak zijn. Kinesiologie voor honden is dan een aanrader om de opgelopen stress en pijn weg te halen zodat het spel meer als leuk wordt ervaren. Honden kunnen op zoveel manieren met elkaar op een leuke manier spelen dat beide partijen er lol aan beleven en de honden ook fysiek gezond blijven.

Ongehoorzaamheid van honden

Veel honden luisteren in huis beter dan buitenshuis. De meest gehoorde kreet is wel ‘mijn hond is buiten zo snel afgeleid, ik krijg gewoon geen contact meer met hem’. Ongewenst gedrag is iets
anders dan ongehoorzaamheid. Bij WRAF worden de verschillen duidelijk uitgelegd met praktische voorbeelden en wordt er binnen 1 week al resultaat bereikt. Wanneer het puur gaat om commando’s aanleren dan volstaat een privéles. Wanneer er meer situaties zijn waar men graag hulp bij wenst in de thuissituatie, dan is gedragstherapie de beste keuze. Loopt men ook buitenshuis tegen problemen aan dan is de BTA® methode de manier om alles in één keer aan te pakken.

Bend-to-Assent® (BTA®) methode

Met de BTA® methode wordt zowel het ongewenste gedrag als ongehoorzaamheid omgebogen naar gewenst gedrag en leert de hond alle vormen van prikkels uit zichzelf te melden aan de eigenaar en om toestemming te vragen of hij er naar toe mag gaan. Alle trainingen zijn op privé basis en bij de tweedaagse BTA® workshops ontvangt u de boeken ‘Roedeltaal, opvoeden op natuurlijke wijze’ en ‘BTA® methode instructieboekje’. Elke hond is anders en met de uitgebreide gedragsanalyse wordt de training op maat gemaakt voor uw hond en alles conform de BTA® methode.

Ervaringen van andere hondeneigenaren
Meer informatie

Ja, ik wil informatie ontvangen

Wil je vrijblijvend meer informatie over hulp bij het ongewenste gedrag van je hond? Neem contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen:

    Methodes en boeken die wij adviseren zodat u aan de slag kunt

    Aanleren BTA® Methode
    Quinto leert de BTA® Methode
    Over de BTA® Methode
    Ontdek de BTA® Methode