Fred valt niet meer plots uit naar mensen

Een ode aan Mandy en haar Bend-to-Assent® methode.

Eindelijk! We kunnen weer relaxed over straat met onze Fred! 

Fred is een uit Roemenië afkomstige 4 jaar oude kruising Duitse Staander / Duitse Herder (met nog wat onbekende rassen). Hij is nu bijna 2 jaar bij ons. Het eerste jaar was het een super fijne, rustige hond. Hij ging overal mee naar toe en was zowel sociaal naar andere honden als naar mensen. ‘Plotseling’ ging hij probleemgedrag vertonen.

Met probleemgedrag bedoel ik dat hij ging uitvallen naar willekeurige voorbijgangers. Hij sprong al grommend en happend op naar de voorbijganger. Ook werd visite ‘plots’ een probleem. Menig bezoek heeft een snap in de billen gehad (ja… echt!). Daarnaast werd zijn gedrag naar andere honden ook anders. 

Hij is altijd wel een hond geweest die zijn mannetje staat, maar daarin dacht ik mijn hond wel goed te kunnen lezen. Echter kon ik hem nu niet meer peilen. Zijn uitvalgedrag werd voor mij onvoorspelbaar. Waar ik eerst bijna dagelijks een heerlijk ontspannen boswandeling maakte, werd elk klein rondje een moment van stress. Ik ging niet meer relaxed met hem over straat. Na verschillende trainingen te hebben gevolgd, kreeg ik de tip om eens contact op te nemen met Mandy. Een paar dagen later hadden we onze eerste afspraak.

We zijn nu pas tweeëneenhalve week verder en ik heb een andere hond. Nja, dezelfde heerlijke viervoeter, maar dan eentje waarmee je over straat durft zonder zenuwen. Heerlijk! Ik schreef het vertonen van ‘plotseling’ probleemgedrag net tussen aanhalingstekens, omdat Mandy mij heeft geholpen om te leren zien hoe mijn eigen gedrag invloed had op dat van hem. Best confronterend, maar waar. Mandy heeft mij meer inzicht gegeven, waardoor ik nu de taal van Fred spreek en daar is hij mij heel dankbaar voor. Dat merk je in alles. We zijn er nog niet, maar we blijven hard oefenen en spammen Mandy met foto’s en filmpjes. Een beetje trots zijn mag best, toch? 

Mandy, dankzij jou durf ik met mijn ‘agressieve’ hond gewoon door een winkelcentrum, drink ik rustig een bakkie koffie op een terras en lopen we op ons gemak door het park. We kunnen weer genieten. Duizendmaal dank!

Fred valt niet meer plots uit naar mensen