‘Honden die bijten hoeven niet dood’

Een hond die iemand bijt direct afmaken? “Onvoorstelbaar. Geef ‘m aan mij, dan zorg ik ervoor dat de agressiviteit verdwijnt.” Mandy van Gelder, hondengedragstherapeute en eigenaresse van Hondencentrum WRAF, is aan het woord. Ze gaf gisteren een interactieve lezing bij Dierenartspraktijk Geesteren & Almelo.

Tijdens de presentatie over lichaamstaal ontvingen de aanwezigen uitleg over hoe honden onderling communiceren. Men leerde herkennen of de ene hond hoger in rang is dan de ander, kreeg informatie over kalmeringssignalen en stresssignalen en hoe die te herkennen zijn – ook aan de hand van foto’s. Daarnaast gaf Van Gelder praktijkvoorbeelden van hondjes met gedragsproblemen én hun bazen die in eerste instantie niet echt de meest voor de hand liggende oplossingen kozen om die problemen te lijf te gaan. Ze had daarnaast diverse waarschuwende woorden, die duidelijk indruk achterlieten bij haar toehoorders. “Kijk een hond diep in de ogen, hoor ik dan dat mensen elkaar vertellen. Dan weet ‘ie wie de baas is… Nee dus, je gaat op die manier de confrontatie aan en bij een dominante beestje heb je echt een probleem. Die ziet zich aangevallen en reageert daar instinctief op”, omschrijft Van Gelder. “Tot op de dag van vandaag hoor ik dit soort dingen. Dat is zo’n gevaarlijke tip die men geeft.”

‘Agressieve honden hoeven niet dood’

Van Gelder blijkt een fel tegenstander van nieuwe regels tegen ‘hoogrisicohonden’, waarbij een aantal hondenrassen meteen als risicovol worden aangemerkt door de overheid. Het gaat bijvoorbeeld om soorten als rottweilers, pitbulls en de akita. “Het is zo makkelijk om te zeggen ‘maak die hond maar af’ of ‘geef dat beest maar een spuitje’. Ik wéét gewoon dat dit niet hoeft, dat zo’n hond te helpen valt. Dat diens agressieve gedrag af te leren is. Ik doe al 15 jaar niet anders. Maar mensen weten het helaas niet en varen volkomen blind op wat misschien een politieman of buurvrouw, zonder behoorlijke ervaring, over een dergelijke hond zegt.”

Dit bericht is eerder gepubliceerd op Tubbergen Nieuws