Bliksem is niet meer bang

Het was liefde op het eerste gezicht. Na een moeilijke periode met emotionele en keiharde tegenslagen zagen we na een donkere periode eindelijk weer een twinkeling in onze zoon zijn ogen. We hoorden voorzichtig een lach in zijn stem toen hij de kleine 16 weken oude  koningspoedel riep en deze ondeugend naar hem toe kwam. De poedel keek hem onschuldig, maar uitdagend aan, er was een onbeschrijfbaar oogcontact en de liefde tussen beide was een feit.

Twee weken later lag de kleine Bliksem op schoot bij onze jongste kanjer en reden we van de fokker terug naar huis. We waren dolgelukkig met de komst van Bliksem. Klaar voor een nieuwe periode, een nieuw begin…

Onverwachts kwamen wij opnieuw in een turbulente periode. We verhuisden naar ons lang verwachte droomhuisje en gelijktijdig waren er een aantal spoed ziekenhuis opnames van onze meis. We vlogen tussen de verhuisdozen, oude huis, nieuwe huis, dokters en ziekenhuis door naar de puppycursus.

Tijdens de wekelijkse puppycursussen werd Bliksem steeds banger en onzekerder. Ook tijdens het uitlaten blafte hij steeds vaker en steeds feller naar fietsers en voorbijgangers. Het uitlaten werd steeds meer een uitdaging. Terwijl onze andere honden vrolijk aan het spelen waren tijdens het uitlaten, werd Bliksem steeds feller en angstiger. We deden ons uiterste best, maar konden het gedrag van Bliksem niet keren. Onze zoon kwam nauwelijks nog buiten met Bliksem en we zagen opnieuw regelmatig de ogen van onze kanjer zich vullen met tranen. We hoorden weer regelmatig verdriet in zijn stem, het verdriet zo zichtbaar als hij Bliksem probeerde te troosten wanneer Bliksem weer gestresst terug kwam van het uitlaten.

Onze dierenarts raadde aan om de hulp van een ervaren gedragstherapeut in te roepen.

Na enig speurwerk op internet werd onze aandacht getrokken door de

Bend-to-assent® methode. Ontwikkeld door Mandy van Gelder. Wauw… het programma leek voor Bliksem gemaakt!

Met onze 3 speciale kinderen en totaal 4 honden zijn wij best een druk gezin, dus drie weken interne training leek ons het meest passend. Nog dezelfde week hadden we een afspraak met Mandy en Ernest.

Het gesprek was prettig, gaf vertrouwen en we besloten om Bliksem door Mandy volgens de Bend-to-assent®

methode te laten trainen. Een paar dagen later kwam het o zo moeilijke afscheid. Bliksem ging naar het pension de Sierkamp van waaruit Mandy hem dagelijks ging trainen.

De belofte van foto’s, filmpjes en verslagen die we iedere dag zouden ontvangen konden het gemis niet opvangen. Eerst zien, eerst ervaren of de training inderdaad het resultaat zou hebben bij Bliksem wat we wilden.

Iedere dag kregen we een uitgebreid verslag, filmpjes en foto’s. We zagen Bliksem naar de dierentuin gaan, over de markt lopen, in winkels lopen en spelen op de hei… We zagen in drie weken onze onzekere hond veranderen in een prachtige, trotse zelfverzekerde en vrolijke jonge hond. We zagen ook de glans in de ogen van onze zoon weer terugkomen, we hoorden de glimlach in zijn stem als we de filmpjes en foto’s van de training aan het kijken waren.

In de drie weken is niet alleen Bliksem veranderd. Ook wij zijn aan het werk gezet. We hebben iedere dag geleerd van Mandy. Iedere dag tijd genomen om ons te verdiepen in de hondentaal.

Drie weken later, we mogen Bliksem weer ophalen. Onze zoon is zenuwachtig, heeft buikpijn en we zien in zijn ogen angst en zorgen. Maar dan, nog geen half uur later kijken wij vol trots naar onze zoon. Hij loopt samen met Bliksem voor ons uit. Rechtop en zelfverzekerd, aangemoedigd door Mandy loopt hij samen met Bliksem over de markt, in de winkel en even later op de hei.

Wauw.. een slikmomentje… een gevoel van dankbaarheid en vertrouwen overvalt ons. Nu is het aan ons. We gaan samen met onze zoon ons uiterste best doen om een goede leider voor Bliksem te zijn. Gesteund door Mandy op de achtergrond hebben wij onze roedel weer compleet.

We beginnen binnenkort aan de training om Bliksem mogelijk op te leiden tot hulphond. Want een ding is zeker, Bliksem opent deuren voor onze zoon die voor vele gesloten bleven.

Bliksem is niet meer bang