Territoriaal gedrag bij honden

Wanneer een hond een beetje territoriaal is, vinden we dat vaak prettig zeker op het oog met inbrekers. Dit territoriale gedrag uit zich vaak in blaffen, naar het hek of de deur rennen om aan te geven dat er iemand is. Het geeft ons een gevoel van veiligheid. Maar wanneer onze veiligheid of de veiligheid van onze kinderen in gevaar komt, dan wordt het ongewenst gedrag en kan het als een groot probleem ervaren worden.

Visite durft niet meer langs te komen

Het verdedigen van ons huis vinden we fijn. Maar als uw hond niemand meer tolereert op uw terrein, dan begint het vervelend te worden. Dit gedrag uit zich in opspringen, blaffen, grommen, dreigen tot zelfs het aanvallen en bijten van de visite. Visite komt hierdoor steeds minder vaak of helemaal niet meer omdat men bang geworden is voor de hond. Kinderen durven geen vriendjes of vriendinnetjes meer mee naar huis te nemen. Het kan ook zijn dat er gekozen wordt om de hond dan maar even in een andere ruimte te doen zodat niemand last ervaart. De situatie aanpassen aan het gedrag van de hond heeft echter geen positieve werking op het ongewenste gedrag. De hond leert hier immers niets van en zal de volgende keer weer hetzelfde ongewenste territoriale gedrag laten zien.

Verdedigen van de voerbak, botjes en speeltjes

Onder territoriaal gedrag vallen ook het verdedigen van de voerbak, zijn botjes, zijn speelgoed enz. De hond vertoont dan bezittingsdrang en laat niemand in de buurt komen van zijn etenswaren en/of speeltjes. Dit laat de hond zien door te grommen, tegen u aan te springen en te happen of te bijten. Dit kan gevaarlijk zijn omdat u (of uw kind (eren) er vaak geen erg in heeft dat u in de buurt komt, bijvoorbeeld dat u langs de mand loopt en uw hond daar net zijn botje heeft verstopt. Of dat het onder de bank ligt terwijl u dat niet in de gaten heeft. U en uw gezin voelen zich hierdoor niet meer veilig met de hond in de buurt en is het noodzakelijk hulp in te schakelen voordat het volledig uit de hand loopt.

Ervaringen van andere hondeneigenaren

De oplossing voor het ombuigen van territoriaal gedrag

Met gedragstherapie leert uw hond dat hij thuis mag waken op de momenten dat u dat wenst en wordt ook o.a. het verdedigen van de voerbak (voer/baknijd) en speeltjes behandeld. Met de BTA® methode leert uw hond dat hij alle prikkels moet melden en u niet hoeft te beschermen wanneer dat niet nodig is. Ziet u er tegenop om de training zelf te doen, dan is interne training een optie. Uiteraard kunt u ook kiezen voor de hondenvakantie voor de reactieve hond.

Ja, ik wil informatie ontvangen

Wil je vrijblijvend meer informatie hoe ik mijn hond kan afleren te blaffen. Neem contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen:

    Methodes en boeken die wij adviseren zodat u aan de slag kunt