Agressief gedrag bij honden

Hond Agressief GedragEr zijn verschillende soorten agressie bij honden. Denk o.a. aan agressie uit angst, onzekerheid, aanval is de beste verdediging, bescherming, waakzaamheid, genetische bepaling, ziekte en pijn.

Oorzaak van agressief gedrag bij honden

Honden die agressief gedrag vertonen hebben bijna allemaal een reden om deze agressiviteit te laten zien. Het is dus zaak om eerst de oorzaak te achterhalen. Bij dit proces helpen wij u als hondeneigenaar. Alleen met het achterhalen van de juiste oorzaak kunt u de juiste keuze maken hoe u uw hond kunt helpen. Neem dan ook zeker contact met ons op wanneer uw hond agressief gedrag vertoont en u hiermee aan de slag wilt.

Agressie uit angst

Dit is agressie die alleen plaatsvindt wanneer de hond zich bedreigd voelt en niet kan vluchten. Deze agressie richt zich op het dichtstbijzijnde lichaamsdeel. Diep ingewortelde angst is vreselijk voor de hond zelf. Het neemt alle plezier weg en de hond is diep ongelukkig. Angst is de specialisatie van Mandy en zij kan de meest angstige honden weer blij, ontspannen en zelfverzekerd
krijgen.

Agressie uit (dominante) onzekerheid

Deze agressie heeft een hele andere benadering nodig dan agressie uit angst. Het is dus belangrijk om dit onderscheid te kunnen maken om de hond op de juiste wijze te helpen en zelfverzekerd te krijgen waardoor de agressie verdwijnt. Agressie uit (dominante) onzekerheid uit zich vaak in de thuissituatie én buitenshuis. Men kan de hond nauwelijks meer uitlaten want de hond trekt enorm aan de lijn. Bij alles wat de hond passeert valt de hond uit en de kans op bijtincidenten zijn erg groot. Vergeet niet dat hierdoor de onzekerheid en schaamte toeneemt bij de eigenaar. Men staat dan steeds vaker voor de vraag of het zo nog wel langer kan. Misschien wordt herplaatsing of euthanasie overwogen, maar dat is niet nodig want ook deze honden kunnen getraind worden.

Ervaringen van andere hondeneigenaren

Agressie bij aanval

Agressie bij aanval is de beste verdediging is het gevolg wanneer de hond een trauma heeft meestal veroorzaakt wanneer hij is aangevallen door een andere hond. Onderschat niet de pijn die de hond kan hebben opgelopen en bij twijfel kunt u kiezen voor kinesiologie; stress, pijn en trauma worden weggehaald. Training is essentieel om de hond te leren weer vertrouwen te krijgen in zichzelf en in de eigenaar. De eigenaar heeft ook vaak een trauma opgelopen en is soms onzeker geworden wat de hond op zijn beurt ook weer aanvoelt waardoor de wandeling voor beide niet meer ontspannen is.

Aanleren BTA® Methode
Quinto leert de BTA® Methode
Over de BTA® Methode
Ontdek de BTA® Methode
 

Agressie uit bescherming

Deze vorm van agressie kan komen wanneer de hond niet weet waar hij aan toe is en denkt de boel te moeten regelen. Gebrek aan duidelijkheid en structuur is hiervan de oorzaak. Het kan ook zijn dat de eigenaar onzeker is wat de hond het gevoel geeft de eigenaar te moeten beschermen. Waakzaamheid is vaak gewenst, maar we willen ook dat de hond sociaal is naar onze visite. De sociale reacties op de visite kan de hond leren tijdens de gedragstherapie.

Genetische bepaling bij agressief gedrag

Genetische bepaling kan een reden zijn wanneer een hond agressief gedrag laat zien. Vaak ziet men dat al terug in het nest of in de gehele bloedlijn. Ook deze honden zijn goed trainbaar, maar is wel belangrijk om vanaf 8 weken met een goede puppycursus te beginnen.

Agressie door ziekte en pijn

Ziekte en pijn is een slechte raadgever en ziet men vaak dat agressief gedrag toeneemt. Verklaarbaar, maar desalniettemin niet gewenst. We kunnen de hond hiermee helpen met Kinesiologie en/of Bioresonantie.

De oplossing voor het ombuigen van agressief gedrag

Wanneer het agressieve gedrag alleen plaatsvindt in huis dan is gedragstherapie voldoende, vertoont de hond ook buitenshuis agressief gedrag, dan is de BTA® methode de beste keuze. Ziet u er tegenop om de training zelf te doen, dan is interne training een optie. Is het agressieve gedrag het gevolg van ziekte of pijn dan kunt u terecht voor Kinesiologie en/of Bioresonantie. Uiteraard kunt u ook kiezen voor de hondenvakantie voor de reactieve hond.

Ja, ik wil informatie ontvangen

Wil je vrijblijvend meer informatie over het afleren van agressief gedrag? Neem contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen:

    Methodes en boeken die wij adviseren zodat u aan de slag kunt