Bend-to-Assent® methode

Bend-to-Assent® (BTA®) betekent letterlijk: (om)buigen naar toestemming.  Met de BTA® methode leren eigenaren een andere, positieve manier van omgaan met hun hond. De hond zal, bij het zien of horen van een prikkel, bijvoorbeeld een andere hond, kat of fietser, eerst toestemming vragen om er heen te mogen gaan, in plaats van zelf actie te ondernemen.

De BTA® methode is niet alleen geschikt om ongewenst gedrag te verhelpen, maar ook te voorkomen.

BTA® Workshops  

Trainingsvakanties met je hond te Ommen en Vierhouten

Bend-to-Assent® in actie (filmpjes)

Hoe geweldig is het wanneer je allerlei soorten prikkels kunt passeren terwijl je hond(en) netjes meeloopt en voor jou kiest in plaats van de prikkel? Een feestje om te trainen en een groter feest wanneer je je hond overal mee naar toe kunt nemen!

De grijze hond registreert een prikkel (de bruine hond) en zonder dat de eigenaar iets zegt of doet (er wordt dus geen ‘hier’ geroepen), komt de grijze hond melden bij de eigenaar dat zij een hond heeft gezien. De eigenaar kiest ervoor de hond vrij te geven. Zij mag dan naar de bruine hond toegaan om kennis te maken en te spelen. Daarna komt de grijze hond zich opnieuw melden. Elke melding wordt beloond met wat lekkers. De BTA® methode is een feestje voor elke hond!

De eigenaren kwamen twee weken geleden met Quinto bij me omdat Quinto’s onzekere gedrag steeds erger werd. Hij blafte tegen alles en iedereen en durfde niet bij mensen in de buurt te komen.

Puppy en de Bend-to-Assent® methode. Jong geleerd is oud gedaan! Labrador Jesse van 16 weken loopt vrolijk en netjes mee aan de lijn door de Bend-to-Assent® methode!

Bjorn en zijn hond Bliksem. Lees het verhaal hier: Hond is bang | BTA-ervaring Hondencentrum WRAF

De BTA® methode is ook zeer geschikt voor dove honden. In dit filmpje is Binck te zien, de dove Dalmatiër pup van 12 weken leert o.a. de BTA® methode met de puppy cursus privé. De eigenaren van Binck worden geïnterviewd hoe zij de opvoeding ervaren van een dove hond en hoe het gaat tussen Binck en Banjer, hun andere hond.

Het doel

Het doel van de BTA® methode is dat wanneer de hond losloopt en hij wordt geprikkeld door iets (bijv. een hond, fietser, jogger) dat hij eerst uit zichzelf bij u komt om toestemming te vragen of hij erheen mag. Het mooie van dit alles is dat u de hond niet meer in de gaten hoeft te houden. Uw hond komt u uit zichzelf vertellen (dus zonder hem te roepen of af te leiden) wanneer hij door iets geprikkeld wordt. Uw hond vraagt vervolgens toestemming om naar de prikkel toe te mogen en kunt u kiezen om de hond ‘vrij’ (toestemming) of ‘vrij over’ (geen toestemming) te geven om er naar toe te gaan.  

Voor wie is de Bend-to-Assent® methode geschikt?

De methode is geschikt voor eigenaren wiens hond:

 • aan de lijn trekt
 • overenthousiast is
 • volledig zijn eigen gang gaat
 • geen aandacht heeft voor zijn eigenaar
 • snel overprikkeld raakt
 • doof is
 • opdringerig gedrag vertoont naar andere honden of mensen
 • agressief gedrag laat zien naar andere honden of mensen
 • angstig is voor vreemde omgevingen/geluiden/honden of mensen
 • onzeker/angstig is naar andere honden of mensen
 • wegloopt
 • ongewenste jachtdrift vertoon
 • enzovoort.

De methode is gebaseerd op de taal van de hond en zal daardoor makkelijk door de hond worden opgepakt. De hond is enthousiast en beleeft plezier aan de methode, maar bovenal maakt de Bend-to-Assent® methode uw leven makkelijker en creëert u een band met uw hond voor het leven. We belonen (zowel verbaal als met wat lekkers) de hond veelvuldig tijdens het aanleerproces. Wilt u na het aanleerproces liever zonder koekjes werken? Dat is geen enkel probleem. Ook hierbij wordt u zorgvuldig begeleid.

De voordelen van de Bend-to-Assent® methode

U krijgt het eigen initiatief van uw hond onder controle; de hond kiest er zelf voor eerst uw toestemming te komen vragen, alvorens er gewoon heen te gaan.

U hoeft niet meer te roepen/schreeuwen naar uw hond; uw hond komt gelijk naar u toe bij het zien van een prikkel om toestemming te vragen of hij erheen mag.

U hoeft de omgeving niet steeds in de gaten te houden; menig hond ziet eerder dan de eigenaar wat er gaat gebeuren. Een paard dat plots de bocht omkomt, een jogger die voorbij rent, enz. Waar u nu ogen in uw achterhoofd moet hebben om de omgeving goed in de gaten te houden, doet voortaan uw hond dit voor u. Met dat verschil dat hij het u komt melden als hij wat ziet.

Het trekken aan de riem is voorbij; de ‘vrij over’ oefening is de basisoefening van de methode. Met deze oefening leert uw hond niet meer te trekken aan de lijn. Hij komt met veel plezier netjes naast u lopen. De band tussen u en uw hond wordt versterkt. Doordat u met uw hond op een fantastische manier samenwerkt, krijgt u een band met uw hond die zeer bijzonder is.

Deze methode is geschikt voor alle leeftijden. Pups pakken de methode heel snel op, maar ook de oudere hond kunt u nog plezieren met de BTA® methode. 

Elke hond vindt de Bend-to-Assent® methode geweldig!

Het leuke van de BTA® methode is dat elke hond het geweldig vindt! Het is een leermethode waarbij zowel de eigenaar als de hond op een vriendelijke, intensieve en belonende manier aan het werk worden gezet. Het is een fantastische manier om de band met je hond verder uit te bouwen, wat leidt tot een bijzondere samenwerking. Dit zien we o.a. ook terug bij het gebruik van honden als coach en therapiehond. De BTA® methode wordt hiervoor steeds vaker ingezet om een nog veiligere omgeving te creëren voor cliënt en hond. 

Enkele voorbeelden waarbij u de BTA® methode kunt inzetten 

Uw hond gaat achter een fietser of jogger aan. U roept de hond hier, hij komt en u beloont de hond omdat hij netjes is gekomen. Toch blijft uw hond achter fietsers en joggers aan rennen. Hoe komt dat? Uw hond wordt indirect beloond voor het najagen van de fietser of jogger en er wordt hem niet verteld dat wat hij heeft gedaan niet mag. Met de BTA® methode leert u de hond om bij het zien van de fietser of jogger uit zichzelf naar u toe te komen, waarvoor u hem dan kunt belonen. U hoeft dus niet te roepen. Dit kunt u ook toepassen op andere prikkels zoals; auto’s, paarden, treinen, schapen, wandelaars, etc. Dit is wel zo veilig, ook voor uw hond!

Uw hond trekt aan de lijn. U heeft al van alles geprobeerd. Van blijven staan, afleiden, gebruik van hulpmiddelen zoals een halti, gentle leader of een tuigje tot corrigeren. Niets helpt, uw hond blijft maar trekken. De ‘vrij over’ oefening (belangrijkste onderdeel van de BTA® methode) is de perfecte manier om een hond op een leuke manier te leren dat hij niet mag trekken aan de lijn, maar dat hij netjes mee moet lopen.

Uw hond gaat zonder dat u het wilt toch het water in. Met de BTA® methode leert u uw hond toestemming te vragen alvorens hij te water gaat. Erg praktisch dus.

Uw hond is gek op andere honden? Met de BTA® methode leert u uw hond eerst toestemming aan u te vragen in plaats van op andere honden af te rennen.

Om een confrontatie te vermijden en/of een ander niet tot last te zijn, roepen eigenaren hun hond bij het zien van een andere hond vaak bij zich. Doordat de eigenaar de hond steeds bij zich roept geeft deze de hond, onbewust, het signaal dat er iets met de andere hond aan de hand zou kunnen zijn. De hond wordt hierdoor alert gemaakt op de andere hond en de kans is groot dat ongewenst gedrag ontstaat of toeneemt.

Geen toestemming geven of uw hond alert maken op iets waar deze geen aandacht voor hoeft te hebben, betekent leiding uit handen geven; uw hond neemt het initiatief en bepaalt dus wat er gebeurt. In de natuur neemt de roedelleider altijd het initiatief en bewaakt de veiligheid; u dus! U bepaalt als roedelleider of dat wat uw pad kruist, kwaad kan. Wanneer u daar angstig of onzeker mee omgaat, voelt uw hond dat. Vanuit dat perspectief is het voor uw hond prettig om te weten wat er van hem verwacht wordt. Als een hond dit leiderschap mist zal hij het initiatief moeten nemen. Uw hond wordt hierdoor dus in een ranghogere positie gedwongen. Zonder leider is er geen rust in de roedel.

Vanuit deze onduidelijke rangorde kunnen vervelende situaties ontstaan zoals: trekken aan de lijn, overal op reageren, ongehoorzaam, weglopen, uitvallen aan de lijn, niet alleen kunnen zijn, opspringen, najagen van fietsers, joggers enzovoort.

Wilt u dat uw hond sociaal verantwoord gedrag vertoont? Dan is de Bend-to-Assent® methode wat u zoekt.

Het merk Bend-to-Assent® is op 13-07-2017 met registratienummer 1013696 geregistreerd. Hiermee heb ik het exclusieve recht verkregen op dit merk. Als u mijn merk wenst te gebruiken, verzoek ik u vriendelijk eerst schriftelijk mijn toestemming te vragen. Wanneer u zonder toestemming mijn merk gebruikt, overtreedt u artikel 2.20 BVIE.